top of page

Har du brist på Vitamin B?

Uppdaterat: 26 feb.


Om du har följande symtom kan det vara brist på vitamin-b:

  • Trötthet

  • Depression

  • Nedsatt immunförsvar

  • Störningar i sömnen

  • Infertilitet

  • Sämre kvalitet på hår/hud/naglar


B-vitaminbrist kan uppstå vid nedsatt närings upptag och/eller matsmältning samt vid intag av B-vitamin fattig kost. Behovet av B-vitaminer ökar vid stress, högt alkoholintag, graviditet och amning. Även äldre människor har ett ökat behov av B-vitaminer. 


Vitamin B finns i kosten som tex mejeriprodukter, animaler (kött, fisk, fågel), ägg och vegetabilisk kost så som gröna bladgrönsaker och bönor.

Kroppen behöver b-vitaminer för sin energiproduktion och ämnesomsättning. B-vitaminer är även viktiga för hår, hud och naglar. Du kan lätt få spröda naglar, sämre hårkvalité eller torr /fnasig hud som ex.

Kroppen kan inte producera vitamin-b själv, så därför behöver vi få i oss dessa via kosten eller som kosttillskott. Den vanligaste bristen är B-12 som bla. kan leda till blodbrist, trötthet och neurologiska störningar.


Tänk på att kosttillskott inte bör användas som alternativ till en varierad kost. Kosttillskott är tänkt som en hjälpande hand och stötta vid brist. Vid konsumtion av kosttillskott, följ alltid rekommenderad dosering på förpackningen.

Källa: Holistic Sweden


Nedan ser du förslag på kosttillskott innehållande vitamin B.

Du är alltid välkommen att höra av dig vid ev frågor till info@kostmotion.se

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page